Test je gezondheid met een inspanningstest

inspanningstest

Je in het zweet werken op een hometrainer terwijl er allerlei dingen aan je worden gemeten. Vooruit, we snappen dat dat niet erg aantrekkelijk klinkt. Toch kan een conditie- of inspanningstest je ontzettend veel vertellen over je gezondheid. Wil je weten waarom het de moeite waard is? Lees dan snel verder.

Wat is een inspanningstest?

Een inspanningstest is een test waarbij een ECG (hartfilmpje) wordt gemaakt terwijl jij je inspant. Er bestaan verschillende soorten. Zo bestaan er inspanningstesten die plaatsvinden op een fiets of op een loopband. Meestal duurt een inspanningstest ongeveer een half uur.

Na afloop kan een specialist of vitaliteitscoach aan de hand van de resultaten van deze test zien hoe jouw lichaam zich tijdens inspanning gedraagt. Zo kan beoordeeld worden of de doorbloeding van de hartspier goed is; wat je maximale zuurstofopnamevermogen, je ademhalingsefficiëntie en je hartslagfrequentie is.

Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat heb je hier aan? Op basis van de resultaten van de inspanningstest kan jouw couch voor jou een persoonlijk trainingsadvies opstellen. Het resultaat is dus een gedetailleerd inzicht in jouw gezondheid!

Voor wie is een inspanningstest bedoeld?

Om verschillende redenen kan jij besluiten een inspanningstest te doen. Als je bijvoorbeeld wil afvallen, dan kan je coach tijdens een inspanningstest je persoonlijke verbrandingsniveaus bepalen en zo een ideaal trainingsschema opstellen. Of als je langere tijd niet meer hebt gesport en nu weer wil beginnen, dan is een inspanningstest ook aan te raden. Inzicht in je huidige conditie is dan van cruciale waarde om je te helpen veilig je sportdoelen te bereiken.

Maak je je zorgen om je hart? Zelfs dan kan een inspanningstest uitkomst bieden. Veel hartziekten worden namelijk zichtbaar op het ECG tijdens een inspanningsonderzoek.

Al met al zijn er dus genoeg redenen om een inspanningstest te doen. De kosten van een inspanningstest variëren tussen de 70 tot 300 euro. In een aantal gevallen wordt de test zelfs vergoed door je verzekering. Meer weten? Ga dan op zoek naar een vitaliteitspraktijk bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *