Wat zijn gefermenteerde producten en wat kunnen ze voor je gezondheid betekenen?

Gefermenteerde producten

Fermentatie en gefermenteerde producten zijn zo oud als de mensheid. Fermentatie was toen de enige manier om voeding langer te bewaren en om zowel de smaak als de textuur te verbeteren. Fermenteer voedsel door bacteriën of gisten en schimmels toe te voegen. Dat is een puur natuurlijk proces dat vaak spontaan gebeurt. Een voorbeeld van spontane fermentatie is zuurkool. Het fermenteren van yoghurt verloopt dan weer door het toevoegen aangepaste micro-organismen. Tijdens het fermentatieproces worden suiker en zetmeel, voornamelijk uit voedsel, omgezet of afgebroken door enzymen. Dit zijn de resultaten van de toevoeging van bacteriën of andere micro-organismen. Enzymen wijzigen zowel de zuurgraad als de smaak, de textuur, de geur, verteerbaarheid en de houdbaarheid van het product.  Vooral plantaardige producten komen in aanmerking voor fermentatie.

Voorbeelden van gefermenteerde producten

Gefermenteerde voedingsproducten zijn minder bekend, en toch kom je er dagelijks mee in aanraking, zowel bij eten als drinken. Bekende gefermenteerde voeding is kaas, yoghurt, brood, wijn, bier, augurken, olijven, zuurkool, kombucha, kefir, kimchi en miso. Dit laatste betreft een Japanse pasta, afkomstig van gefermenteerde sojabonen, zout en een soort schimmel. Deze pasta wordt gebruikt voor het bereiden van sauzen, misosoep en voor het bewaren van groenten. Ook producten zoals tempé, het vegetarisch alternatief voor vlees wordt gefermenteerd van sojabonen.

Voordelen van gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding betekent veel meer voor je gezondheid dan je denkt. Gefermenteerde voedingsproducten zijn:

 • Langer houdbaar
 • Rijker aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels en eiwitten
 • Verteren makkelijker
 • Hebben een hoge voedingswaarde
 • Verbeteren je zuur-base balans
 • Rauw bewerkbaar waardoor weinig of geen gezonde voedingsstoffen verdwijnen
 • Rijk aan probiotica
 • Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige stoelgang
 • Versterkt je immuunsysteem en verhoogt je natuurlijke weerstand
 • Beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2
 • Verlaagd een hoge bloeddruk
 • Brengt je cholesterolgehalte weer in evenwicht
 • Helpt tegen huisproblemen, vooral acne

Zo is meteen voor iedereen duidelijk dat gefermenteerde voeding past in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon en dus regelmatig op je menu moet staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *